top of page

פתרונות למניעת ריח בשוט האשפה

...מתחילים לנשום

במהלך המפגשים הרבים שלי עם ועדי בתים וחברות אחזקה, אשר ברשותם שוט אשפה בבניין, אני לא יכול להתעלם מהבעיה שמציקה כמעט לכולם והיא – ריחות האשפה המופצים בבניין מכיוון השוט.

לאף אחד אין ויכוח לגבי נחיצותו של שוט האשפה בבניין, במיוחד כאשר החלופה היא להוריד את הזבל דרך המעלית, אבל כדי שהדיירים יוכלו להנות מהקידמה מבלי לשלם מחיר באיכות החיים יש כמה פעולות שחייבים לבצע.

אני מודיע כאן חד משמעית- ריחות רעים הנפוצים בבניינים עם שוט אשפה הם לא גזירה משמיים. לא רק שהם לא גזירה משמיים, אלא שהפתרונות הם פשוטים מאוד ולא יקרים.

אני רוצה להציג לכם מספר פתרונות פשוטים ואני מבטיח לכם שמי שיבצע את הפתרונות שאני כבר אפרט ימנע את תופעת הריחות הרעים בשוט האשפה באופן כמעט מוחלט- הפחתה של 95% בריח והפחתה של 100% בהצברות בקטריות ופטריות אשר עלולות לפגוע בבריאות הדיירים.

פתרונות למניעת ריח – תדירות שטיפת השוט

הפעולה הראשונה והבסיסית ביותר במניעת ריחות רעים בשוט היא הקפדה על שטיפה שבועית של השוט בעזרת מערכת הניקוי של השוט. בכל שוט ישנה מערכת ניקוי בחלקו העליון(בחדר הבקרה). המערכת כוללת מנוע עם כבל ועליו מברשת בקוטר צינור השוט. כשהגעתי לבניינים נוכחתי לראות שאיש האחזקה בבניין לא מקפיד הקפדה יתרה על איכות ותדירות השטיפה. כמובן שברגע שהשטיפה איננה מתבצעת באופן תדיר וסדיר, קריא- לפחות פעם בשבוע(עדיף אפילו פעמיים) הריחות הרעים מתגברים והשטיפה, כאשר היא כבר מתבצעת, היא הרבה פחות אפקטיבית.

פתרונות למניעת ריח – חומר הניקוי לשוט

מפאת חוסר ידע ונסיון של איש הניקיון ו/או חברות האחזקה בטיפול במערכות אשפה מורכבות, אז גם כשנעשית שטיפה של שוט האשפה(גם אם באופן סדיר ותדיר) היא לא אפקטיבית. ראיתי שטיפות שמתבצעות במקרה הטוב עם סבון כלים ובמקרה הרע עם סבון ידיים או אפילו רק בעזרת מיים!!! אז בואו נעשה סדר- כמו שלמשק בית ישנם חומרים מותאמים למטרות ניקוי שונות(חומר מיוחד לאסלות, חומר לכיריים, חומר לניקוי רצפות וכו'), אזי גם לניקוי שוט האשפה יש חומרים מותאמים, חומרים אשר יודעים להתמודד עם צברי השומנים, הבקטריות והפטריות(כמובן שנבגי הפטריות שמתרבות על דפנות השוט ונישאות באוויר הבניין עלולות לחדור לריאות הדיירים ולסכן את בריאות הציבור) בדפנות השוט. בפעולה פשוטה של הוספת חומר נקוי יעודי ואיכותי אפשר להפחית את מפגע הריח באופן דרמטי. חומר הניקוי של דוקטור שוט מורכב מנוסחה ייחודית שפיתחנו הכוללת מסירי שומנים אורגנים ותמציות צמחי בושם ומרפא, אשר בנוסף לניטרול הריח הרע, קוטלות את הבקטריות והפטריות באופן יסודי.

פתרונות למניעת ריח – ניקוי וחיטוי הדלתות הקומתיות

דלת השוט ממוקמת בכל קומה בחדרון ייעודי. בגלל שהדלת היא הפריט החיצוני היחיד של מערכת האשפה, הוא ממוקם בלובי הקומתי והדיירים באים איתו במגע, לשמירה על נקיונו חשיבות עליונה כחלק מהלחימה במפגע הריח. המבנה הייחודי של דלת השוט הקומתית(דלת ערסל)גורם לכך שיכולה להיות הצטברות של משקעי אשפה שומניים על הדלת. ניקיון יסודי ותדיר של הדלתות, בחומר ייעודי, יפחיתו בצורה משמעותית את פוטנציאל הריח הרע בקומות המגורים וגם יתרמו לחוויה נעימה של הדיירים בזמן השימוש בשוט.

פתרונות למניעת ריח – מערכת האיוורור

חלק חשוב בהמנעות מריחות רעים בשוט האשפה הוא מערכת איוורור תקינה. בדיקה שוטפת ותחזוקה של מערכת האיוורור יכולה למנוע מפגעי ריח בקלות, כאשר תקלה במערכת זו עלולה לגרום לריח רע בבניין כמו גם גם לזיהום האוויר קומות המגורים ובלובי. לכל שוט אשפה בבניין יש פתח איוורור ומפוח בחלקו העליון(בקומת הגג) וצריך לוודא שהכל פועל ומכוון בצורה תקינה. חלק חשוב נוסף במערכת האיוורור נמצא בחדר הדחסן בחלק התחתון של השוט, כאשר ברגע שהמזגן שאמור לעבוד באופן קבוע בחדר הדחסן תקול, או לחלופין לא פועל בצורה מספקת, הדרך להצפת הבניין בריחות רעים היא מהירה מאוד ועוצמתית.

פתרונות למניעת ריח – הזווית והדחסן

ע"פ נסיוננו החלק הארי של מפגע הריח מקורו בחדר הדחסן. החלק התחתון של מערכת אשפה בנוי בדר"כ בחדר נפרד ומבודד מתחת הבניין, כאשר חדר זה כולל את החלק התחתון של השוט(הזווית), מכולת האשפה והדחסן. בגלל שהאשפה של דיירי הבניין מתנקזת לחלק זה הוא נוטה להסריח. במצב שבו חדר זה מעלה ריח רע, חלק מהריח עולה דרך הפיר לקומות המגורים ומתפשט בבניין. באחזקת וטיפול בחלק זה אין קיצורי דרך!!! התבשיל שחברת האחזקה בישלה הוא מה שהדיירים יריחו. כדי לשמור על ריח טוב ואוויר נקי בבניין יש צורך בטיפול יסודי ותדיר במערכת התחתונה. קודם כל יש לנקות את זווית השוט(זה החלק שמנתב את הפסולת לדחסן), כאשר בדר"כ באזור זה מצטברים שומני ושאריות אשפה. פעולה נוספת היא ניקוי יסודי של הדחסן, עם כלים וחומרים הייעודיים לכך, כאשר בחלק זה ישנה ההצטברות הגדולה ביותר של שאריות אשפה, שומנים, בקטריה ופטריות. נסיון העבר לימד אותנו שאף אחד לא רוצה לגעת בחלק זה של הבניין וכולם מעדיפים לטמון את הראש בחול ואח"כ מתפלאים שיש ריחות רעים בבניין.

שאלות נפוצות - שאלות ותשובות פיר אשפה או כביסה

במפגשים ראשונים עם לקוחות אני מזהה הרבה חוסר ידע וחוסר ודאות של הדיירים או לחלופין של חברות האחזקה בכל הנוגע להתמודדות עם שוט האשפה. זוהי מערכת יחסית חדשה(במיוחד השוט החכם) והאנשים שאמורים לטפל בה הרבה פעמים לא יודעים איך, או להבדיל לפעמים לא מעוניינים להתעסק בה ומעדיפים אנשי מקצוע.

כתוצאה מהבילבול אני נתקל בהמון שאלות בנושא ובפוסט זה אני אנסה לעשות קצת סדר בדברים ואציג שאלות שהופנו אלי ואפרט את התשובות למען הכלל:

 

יש לנו ריח רע בבניין מה עלי לעשות?

זו אולי השאלה הנפוצה ביותר בקרב הדיירים/אנשי האחזקה ולכן אנסה לפרט כמה שניתן. שוט האשפה אוסף ומנתב את האשפה בבניין, כאשר האשפה מתחלקת לשניים-אשפה יבשה(סוג זה של האשפה בדר"כ הוא לא מקור מפגע הריח והוא כולל אריזות מוצרים-פלסטיק, קרטון, זכוכית וכו') ואשפה רטובה/אורגנית(זהו המקור העיקרי למפגע הריח והא כולל בעיקר שאריות מזון, כאשר על שאריות המזון גדלות מושבות של חיידקים ופטריות). כמובן שלאשפה יש ריח לא נעים, במיוחד כאשר היא נערמת וממשיכה להרקב באזור הדחסן והמכולה, אבל אני רוצה להדגיש שהריח הרע שמתפשט בבניין הוא לא גזירת גורל וניתן באמצעים פשוטים לצמצם אותו לאפס.

האזור שממנו עולה רוב הריח הרע הוא החלק התחתון של השוט והוא זווית השוט, הדחסן והמכולה. ע"י ניקוי וחיטוי יסודי אחת לחודש של חלקים אלו, במיוחד ניקוי בקיטור ושימוש בחומרים יעודיים(כדי לנקות משקעי שומן כבדים סבון רגיל לא יעיל), ניתן לצמצם את מפגע הריח בכ-90%. לכן לפני שמשקיעים בציוד יקר לניטרול ריחות(שהוא תורם גם כן ללוחמה בריח- אפרט בהמשך) כדאי לעשות את הפעולה הפשוטה הזו באופן קבוע והשיפור יהיה מיידי, מילה של הדוקטור!

פעולה פשוטה נוספת שיש לבצע להתמודדות עם הריח הרע בבניין היא שטיפת השוט באופן סדיר, לפחות אחת לשבוע, בעזרת מערכת השטיפה הממוקמת בקצהו העליון של שוט האשפה. כאשר הדיירים משליכים אשפה בשוט ישנה הצטברת שאריות, שומנים ומושבות פטרתיות על דפנות השוט. מיותר לציין שכאשר שכבות אלו מצטברות ללא טיפול אנחנו מקבלים גלי ריח רע במיוחד בקומות המגורים. יש להשתמש במערכת השטיפה ע"פ הוראות היצרן, אבל כדי להשיג שיפור משמעותי יש להשתמש בחומר יעודי המשלב בתוכו מסיר שומנים וחומרים פונגיצידיים ואנטיבקטריאלים. כבר נתקלתי בבניינים שמבצעים את השטיפה בעזרת סבון כלים ואפילו, תתפלאו, רק מים. כמובן שאם נשטוף את השוט רק עם מים וסבון התוצאות יהיו בהתאם ולא נקבל את השיפור המיוחל.

מערכת פשוטה מאוד שאיננה חלק אינטגרלי בשוט היא מערכת החיטוי האוטומטי. אנחנו בדוקטור שוט מעניקים את מערכת החיטוי בחינם למצטרפים לשירות הטיפול החודשי שלנו. מערכת החיטוי ממוקמת בחלק העליון של השוט ומטפטת פעם ביום חומר חיטוי ובישום ייעודי ובכך מונעת הצטברות של פטריות ובקטריות על דפנות השוט. מערכת החיטוי שלנו משלימה את פעולת מערכת הניקוי של השוט ומאפשרת שידרוג משמעותי של התוצאות.

הדלתות הקומתיות הן פרט חיצוני שממוקם בעצם בקומת המגורים עצמה. בגלל המבנה הבטיחותי של של דלת השוט(דלת ערסל) ישנה הצטברות של שאריות אשפה ושומנים בחלק הפנימי. ע"י ניקוי וחיטוי יסודי של פני הדלת ניפטר בקלות מעוד גורם ריח בקומת המגורים ונתקדם לכיוון ה-100% אוויר נקי בבניין.

מערכת האיוורור של שוט האשפה היא גורם מאוד חשוב בשמירה על האוויר הנקי ולוחמה במגע הריח. בקומת הגג ישנו החלק העליון של השוט הכולל פתח ליציאת אוויר ומפוח לינקית האוויר מהשוט החוצה. יש לבדוק שאין גורם החוסם את הפתח ובמקביל לוודא שהמפוח עובד כשורה. ניתן לשנות את תדירות הפעולה של המפוח ובמידת הצוך לקבוע לו עבודה של 24/7.

כשמחפשים בגוגל מערכות ניטרול ריח עולות אין ספור תוצאות של חברות שמבטיחות שאם תתקינו את המוצר שלהן יגיע הסוף לבעיית הריח בבניין. אז אני רוצה להגיד לכם שמקרה הטוב זוהי אשליה ובמקרה הרע זהו שקר גס. אם לא תעשו את הפעולות שציינתי לעיל מערכת כזאת לא תועיל לכם וגם אם היא תבלום באופן חלקי את הריח הרע המערכת לא מתמודדת עם המפגע התברואתי שמזהם לכם את האוויר שאתם נושמים בבניין. ישנן מערכות טובות, אנחנו בדוקטור שוט מחזיקים מערכת ניטרול ריחות מצויינת, אבל ללא התיפעול השלם של השוט אני מודיע לכם שחבל לכם על הכסף!!! אני ממליץ על התקנת מערכת לניטרול ריחות(כמובן אחת איכותית ולא פלציבו כמו רבות מהמערכות בשוק) כפתרון משלים ולא כפתרון הקסם.

 

יש סתימה בשוט האשפה, מה עלי לעשות?

אז ככה, סתימה בשוט האשפה היא תקלה שעלולה לקרות מדי פעם, היא מתרחשת בתדירות גבוה אם לא שומרים על כללי השוט ובתידורות נמוכה הרבה יותר אם מצייתים להוראות היצרן.

דבר ראשון כאשר ישנה סתימה בשוט האשפה יש לעצור מייד השלכת אשפה נוספת אל תוך הפיר. הרבה פעמים כאשר השוט ניסתם הדיירים, במודע או שלא במודע, ממשיכים להשליך אשפה פנימה ובכך מעצימים את הסתימה ומקשים על השיחרור. במידה והשוט ניסתם דוקטור שוט נותנת מענה מיידי לפתיחת סתימות ע"י שליחה מהירה של צוות מיומן שפותח את הסתימה.

כדי להתמודד עם הבעיה בצורה הטובה ביותר ולמנוע מצב של העצמת הסתימה פיתחנו בדוקטור שוט מערכת חיישנים והתראות שיודעים לזהות ולהתריע על הסתימה ואף לנעול את הדלתות הקומתיות כדי למנוע השלכת אשפה נוספת. החיישנים מזהים את הסתימה מהרגע הראשון ויוצרים התראה בדמות מנורות מהבהבות ו/או שליחת הודעה לטלפון של איש האחזקה/וועד הבית. בעזרת החיישנים האיש הרלוונטי מעודכן מייד ונמנע מצב של העצמת הסתימה. בהרבה מיקרים, בזכות האיתור המוקדם, מתאפשר לשחרר את הסתימה באופן עצמאי ונחסכת קריאת השירות החיצונית והכסף נשאר בקופת הבניין.

הדרכה ותקנים

תחזוקה נכונה = איכות חיים

הנסיון הרב של החברה מוכיח כל פעם מחדש את חשיבות התחזוקה המקצועית וההקפדה על שימוש נאות על מערכת האשפה. הרוב הגדול של התקלות בשוט האשפה נובעות משימוש ותחזוקה שגויים ולא מקצועיים.

דוקטור שוט – חברת הבת של דור ר.א.נ פרוייקטים, מציעה הסכם שרות מקיף הכולל טיפול מקצועי ותחזוקה שוטפת למערכות אשפה ונותנת מענה לכל הנושאים הנלווים: ניקיון שוטף לשוט ומניעת ריחות, תחזוקת מנוע ומערכת האוורור, טיפול בדלתות אש, בדיקות תקופתיות, טיפול בתקלות ומקרי חרום, פתיחת סתימות, עדכון תקני בטיחות ועוד…

 

אנו מעבירים ע"פ דרישה הדרכה מפורטת לדיירים/חברת הניהול לגבי דגשים להתיחסות בתחזוקה וטיפול בפיר אשפה

או פיר כביסה במבנים:

  • הוראות שימוש בסיסיות - אנו מספקים מפרט הוראות בסיסי לדיירים המכיל כללי "עשה ואל תעשה" בשימוש בשוט האשפה או הכביסה

  • הוראות תחזוקה נכונה למניעת ריחות בפיר האשפה - במסגרת ההדרכה אנו נותנים טיפים למען שימור האוויר הנקי בבניין

  • טיפול שוטף - אנו מתווים את הדרך לטיפול שוטף נכון בפיר האשפה, טיפול שיימנע תקלות עתידיות- תחזוקה מונעת

  • בטיחות - חברתנו שמה דגש על הוראות הבטיחות בכלל ובטיחות אש בפרט ולכן אנו מקדישים תשומת לב מיוחדת לנושא זה כדי לוודא שכל כללי הבטיחות בפיר וסביבו באים לידי ביטוי

  • איוורור הפיר - צוות ההדרכה שלנו מסביר באריכות על מערכת האיוורור של שוט האשפה, מפני שזהו גורם חשוב ואף מכריע במאזן הריחות בבניין

  • אקוסטיקה - ברשותנו ידע נרחב בתחום בטיפול במפגע רעש כתוצאה מפעילות פיר האשפה או פיר הכביסה במבנה, ישנן תוספות לשיפור ההגנה האקוסטית סביב הפיר ויצירת חוצץ לדיירי הבניין

  • מנגנוני ניקוי השוט - אנו מעבירים את הדגשים לשימוש נכון במערכת השטיפה הקבועה של פיר באשפה, הממוקמת בדר"כ בחדר השירות העליון של שוט האשפה וגם סוקרים פתרונות נוספים

  • שידרוג השוט - סקירת האופציות העומדות בפני המשתמשים לשיפור כולל של מערכת האשפה או הכביסה הקיימת

  • טיפול בסתימות - אנו מקנים את הכלים למניעת סתימות ומתן מענה עצמאי או חיצוני לטיפול יעיל ובטוח בסצימה בפיר האשפה

bottom of page